Antara bahan- bahan yang digunakan;
ni antara bahan sampingan yang dimasukkan ke dalam sup daging saya.. :)
Bahan-bahan;
300 gm daging lembu dipotong kecil2
1 uncang sup bunjut adabi
1 paket perencah sup ala siam adabi (optional. kalau x nak bubuh pn xpe)
1 batang kulit kayu manis*
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga lawang*
2 ulas bawang merah (dihiris)*
4 ulas bawang putih(dihiris)*
5 biji cili api
1 inci halia (saya rebus terdahulu bersama daging)
1 biji ubi kentang dipotong dadu
1biji tomato di potong baji
Carrot (dipotong mengiring)
sedikit cili api & daun sup untuk ditaburkan di atas sup
limau (optional. saya suka perah limau ke dalam sup..memang sedap!)
- Rebus dahulu daging bersama halia sehingga empuk
- Sementara di kuali lain, tumis bahan yang bertanda (*) sehingga sedikit garing
- Setelah daging empuk, masukkan bahan tumisan
- Masukkan sup bunjut & perencah sup siam adabi
- Setelah mendidih, masukkan ubi kentang, carrot,cili api
- Akhir sekali masukkan tomato
- Masukkan bahan perasa seperti garam
- Setelah direneh seketika bolehlah tutup api.
So Inila hasilnya ;
Selamat mencuba, tak Mo cuba, tengOk je Pon boley! :)
No comments:
Post a Comment