Sunday, 9 December 2012

*Sup Daging beRempah*

Menu untuk hari ini sup daging berempah, setelah puas mengintai blog2 masakan yang ada,maka timbulla hasrat untuk memasak sup, hasil olahan sendiri.. :)


Antara bahan- bahan yang digunakan; 
ni antara bahan sampingan yang dimasukkan ke dalam sup daging saya.. :)


Bahan-bahan; 

300 gm daging lembu dipotong kecil2
1 uncang sup bunjut adabi
1 paket  perencah sup ala siam adabi (optional. kalau x nak bubuh pn xpe)
1 batang kulit kayu manis*
3 biji buah pelaga*
3 kuntum bunga lawang*
2 ulas bawang merah (dihiris)*
4 ulas bawang putih(dihiris)*
5 biji cili api
1 inci halia (saya rebus terdahulu bersama daging)
1 biji ubi kentang dipotong dadu
1biji tomato di potong baji
Carrot (dipotong mengiring)
sedikit cili api & daun sup untuk ditaburkan di atas sup
limau (optional. saya suka perah limau ke dalam sup..memang sedap!)

Cara-cara ;

  1. Rebus dahulu daging bersama halia sehingga empuk
  2. Sementara di kuali lain, tumis bahan yang bertanda (*) sehingga sedikit garing
  3. Setelah daging empuk, masukkan bahan tumisan 
  4. Masukkan sup bunjut & perencah sup siam adabi
  5. Setelah mendidih, masukkan ubi kentang, carrot,cili api
  6. Akhir sekali masukkan tomato
  7. Masukkan bahan perasa seperti garam
  8. Setelah direneh seketika bolehlah tutup api. 
So Inila hasilnya ; 



Selamat mencuba, tak Mo cuba, tengOk je Pon boley! :)

No comments:

Post a Comment