Saturday, 12 January 2013

ayam masak madu

Dah agak kebosanan untuk ayam masak merah..kali ni..try masak ayam masak madu.


Bahan-bahan 
1. 400 gm ayam yang dipotong sederhana besar 
2. Garam & kunyit utk digaulkan bersama ayam bagi proses menggoreng ayam 
3. Cili giling (ikut sukatan sendiri)
4. 5-6 ulas bawang merah *
5.2-3 ulas bawang putih*
6. Sedikit halia* 
7. 3 sudu besar madu lebah
8. 1 sudu kecil serbuk lada hitam 
9. Bawang besar holand & cili merah(untuk hiasan)


Cara-cara 
  1. Goreng ayam sehingga kuning keemasan
  2. Kisar bahan bertanda * dan sediakan minyak untuk menumis 
  3. Tumis bahan kisaran sehingga wangi dan setelah itu masukkan cili giling
  4. Tumis sehingga pecah minyak dan masukkan madu berserta ayam
  5. Masukkan lada hitam, gaul sehingga sebati dan masukkan hirisan bawang besar dan cili
  6. rasakan garam , jika sudah berpuas hati, bolehlah diangkat. 


Selamat mencuba ... 

No comments:

Post a Comment