Monday, 14 January 2013

Sambal Udang

Sebenarnya ni kali permata buat sekelian kalinya, zue dah berjaya makan udang tanpa alahan yang teramat teruk, alhamdulillah selepas membuat pembedahan membuang tonsil, pelahan-lahan zue dah boleh makan makanan laut especially udang, dulu udang dengan ketam mmg langsung tak dpt makan.sbb alahan teruk.. skrg alhadulillah dh berkurang. dan yang penting, lepas makan takkan demam lagi... 

Bahan-bahan

1. 400 gm udang saiz xl
2. 4-5 ulas bawang merah *
3. 2-3 ulas bawang putih*
4. sedikit halia*
4. 3 sudu besar pes cili
5. bawang besar yang dipotong gegelang sbg hiasan

Cara-cara 

1. Kisar bahan yang bertanda * sehingga lumat
2. Tumiskan bahan kisaran sehingga wangi
3. masukkan pes cili
4. masak sehingga pecah minyak
5. masukkan udang 
6. tambah air jika mahukan kuah yang banyak
7. Masukkan bawang besar
8. Masukkan garam dan gula secukup rasa
9. jika sudah berpuas hati, bolehlah dihidangkan. 

 Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment