Bahan-bahan
- 400 gm daging yang dihiris nipis2
- 2-3 ulas bawang putih dihiris nipis memanjang #
- 3-4 tangkai cili padi #
- 1 sudu kecil biji ketumbar*
- 1/2 sudu kecil jintan manis*
- Bawang besar holand dipotong dadu (optional)#
- 2 inci lengkuas dihiris nipis memanjang#
- sedikit halia .juga dihiris nipis memanjang #
- Sedikit asam keping jgn banyak nt terlebih masam pulak#
kalau kat kg, mak selalu taruk hirisan cil kering tp saya x taruk sbb xnk pedas sgt
Cara-cara
- Tumbuk separuh hancur bahan yang bertanda *
- Rebus daging sehingga separuh empuk dan masukkan semua bahan yang bertanda #
- setelah itu masukkan bahan bertanda * yang telah ditumbuk
- Didihan daging bersama bahan2 tersebut sehingga empuk
- Rasakan garam, jika dh secukup rasa dan empuk daging nya bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment