Teresek ni sebenarnya tipical kelantan punya masakan.kalau kat negeri lain tak tahu la saya ianya dipanggil apa.... biasanya orang buat taruk jantung pisang.. rasanya memang sedap... tp disebabkan di area saya ni susah nk cari jantung pisang..saya gantikannya dengan kacang panjang je..itupon dh terangkat abes...
sory gambar tak clear..snap ngn fon je.. kite xde dslr lagi :( uhuk3..
Bahan-bahan;
1.Kacang panjang (ikut selera masing2..tp memadailah dengan ayam yang hendak dimasukkan bersama..kang banyak kacang nye pon xsedap gak..
2. rempah gulai ayam/daging 1 paket
3. 400 gm ayam yang dipotong kecil2.. kalau taruk yang bahagian tulang2 lagi sedap!
4. 5@6 ulas bawang merah*
5. 2 ulas bawang putih*
6. sedikit halia*
7. sedikit santan pekat
8. sedikit cili padi untuk menambahkan kepedasan.
9. 1 sudu kecik kerisik
Cara -cara
- Kisar bahan yang bertanda * sehingga lumat
- Tumis bahan kisaran tadi sehingga naik bau
- masukkan rempah gulai yang telah dibancuh dengan air
- tumis sehingga pecah minyak dan masukkan ayam gaul sehingga masak. dan masukkan kerisik
- Masukkan kacang panjang yang telah dipotong pendek2 sehingga layu dan masukkan hirisan cili padi
- Akhir sekali masukkan santan pekat dan gaul sehingga sebati
- masukkan garam dan perasa.
- agak dh masak boleh la diangkat.
so..inilah hasilnya... :)
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment