biasanya kalau buat pulut kuning ada hari istimewa contohnya qatam al quran, majlis perkahwinan dan sebagainya... Tapi kali ni buat sebab mood terlampau rajin masih berbaki ..hEhEhEhe..
Pulut ni..cara mengolahnya memang sangat expres, zue belajar dekat My Resepi punya blog, ada sorang akak ni share, alhamdulillah zue try la n menjadi. ni kali ke 2 zue buat pulut kuninng express ni, kalau mengikut cara konvensional memang memakan masa yang lama. Tapi rasanya lebih kurang sama sahaja bagi zue. :)
Resepi pulut kuning express
Bahan-bahan membuat pulut
- 300 gm beras pulut yang direndam lebih kurang 1 jam
- 200 ml santan pekat (zue guna santan kotak jenama ms santan je)
- Garam dan gula
- sedikit air suam
- sedikit daun pandan (optional)
Cara-cara membuat
- Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam periuk nasi
- Masukkan semua bahan yang bernombor 2-5 ke dalam periuk
- Gaul sehingga sebati
- Jangan masukkan air terlalu banyak nanti pulut kita menjadi lembik dan kurang rasa lemak manisnya.
- then bolehla masak pulut seperti biasa seperti masak nasi
- balik2 kan pulut supaya tidak hangus.
- Jika sudah berpuas hati dan masak bolehla diangkat.
Resepi Rendang Ayam
Bahan-bahan ;
- 1paket rempah rendang adabi yang dibancuh dengan air panas
- 400-500gm ayam
- 7-8 ulas bawang merah dan 3-4 ulas bawang putih*
- 1 sudu besar kerisik
- 1 1/2 cawan santan pekat*
- Sedikit halia dan lengkuas*
- Sedikit air
- garam dan gula secukup rasa
- 2-3 helai daun kunyit yang dihiris nipis2
- 1-2 helai daun limau purut yang dihiris nipis2
- 1 batang serai yang dititik, zue guna 1 je sebab serainya saiz besar
- sedikit air asam jawa extra adabi
Cara membuat
- Kisar bahan bertanda * sehingga lumat
- Tumis bahan bertanda * sehingga wangi bersama sedikit minyak masak
- setelah naik bau, masukkan rempah rendang adabi dan tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam dan gaul sehingga sebati
- Masukkan santan dan sedikit air bersama air asam jawa
- Masukkan Daun limau purut,serai, daun kunyit
- Gaul sehingga semuanya sebati dan masukkan kerisik
- jangan berhenti menggaul supaya di bahagian bawah tidak hangit
- Masak sehinngga kuah menjadi kering @pekat
- rasakan garam dan gula nya, jika sudah berpuas hati bolehlah ditutup api
Selamat mencuba,
p/s: setiap bahan yang digunakan adalah anggaran masing-masing , jika terlalu mengikut resepi pon tak menjadi jugak, apa yang zue boleh cakap, tengok resepi sebagai panduan untuk membuat, dan masaklah dengan sepenuh hati, insha Allah apa yang dimasak akan mengikut apa yang kita mahukan, jangan lupa.. masak sambil bezikir bukan sambil membebel..
No comments:
Post a Comment