Monday 14 January 2013

Cucur labu

cucur labu amat sesuai dijadikan menu makan petang, kali ni zue mencuba membuat cucur labu tanpa merebusnya terlebih dahulu, ternyata, cara ini lebih mudah dan menyedapkan


Bahan-bahan

1. 400 gm labu 
2. 3 cawan tepung gandum
3. Gula (mengikut citarasa masing2, kalau inginkan manis lebihkan gula)
4. sedikit air untuk proses mengandun adunan cucur tersebut



Cara-cara;

1. Buang kulit labu, dan basuh terlebih dahulu, toskan , potong labu secara dadu kecil 
2. Masukkan tepung, labu  ke dalam 1 bekas adunan
3. Gaul sehingga sebati dan masukkan gula
4. Masukkan air , jangan terlalu banyak nanti adunan menjadi cair
5. Panaskan minyak , dan bolehkan mulakan proses menggoreng,
6. apabila sudah kekuningan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment