Tuesday 15 January 2013

Kueh teow goreng basah

alkisah nk membuat char kueh teow. tp menjadi kueh teow goreng. sebabnya tak cukup berair katanya..


Bahan-bahan;
  1. 1 paket kueh teow
  2. Udang
  3. 2 biji telur ayam
  4. 3-4 ulas bawang putih ditumbuk halus
  5. taugeh
  6. 4-5 biji cili padi dihiris 
  7. 1 keping tauhu dipotong dadu
  8. 2 biji totamo (optional)
  9. sedikit pes cili untuk menumis.
  10. sedikit sos tiram
  11. sedikit kicap soya
*Bahan-bahan yang dinyatakan adalah mengikut sukatan citarasa masing-masing.

Cara-cara
  1. Tumis bawang putih sehingga kekuningan
  2. Masukkan tauhu dan goreng sehingga tauhu menjadi sedikit keras/kekuningan
  3. Masukkan pes cili  beserta sos tiram dan kicap, tumis sehingga sedikit garing, 
  4. Masukkan air dan kacau lagi
  5. Masukkan kueh teow dan gaul sehingga sebati 
  6. Masukkan telur kan kacau sehingga sebati 
  7. Masukkan udang (saya masukkan udang di akhir kerana tak mahu udang masak dengan lama.sbb xnak hilangkan kemanisan udang tersebut) 
  8. akhir sekali , masukkan tomato, taugeh dan cili padi yang telah dihiris nipis2 
  9. rasa kan garam jika sudah berpuas hati bolehla menutup api dan dihidangkan.
*saya mengambil masa yang sekejap sahaja utk memasak kueh teow ni. mungkin less than 5 minutes... kalau pg pasar malam..tgk org goreng kueh teow.. adush..macam sekelip mata je.. huhu....tapi apepon seeloknya masak sehingga bahan mentah yang kita guna pakai tu betul2  masak dan yang paling penting, jaga kebersihan ... :) supaya tiada istilah food poisoning ... 

No comments:

Post a Comment